Sinds 1984 staat er in Eindhoven een baken. Op wielen. Trefpunt voor geestverwanten, liefhebbers van schoonheid, een goed boek.

In 1977 wilde initiatiefnemer Sjef Wiersma wat anders met zijn leven. Bevangen van de poŽzie in het werk van Bob Dylan, Tom Waits, die mannen, wilde hij de vernieuwingen blijven volgen. Zeker in de zeventiger jaren gebeurde er veel in de muziek. Sjef begon een fonotheek aan huis, om te ontdekken en het ontdekte te delen. In 1984 kwam daar de Open Dicht Bus bij. Naar eigen zeggen "het grootste poŽzieproject van de regio, zonder een cent subsidie".

Om te testen of het hem menens was ging de eerste Open Dicht Bus al na een paar maanden in vlammen op, en niet al te lang daarna werd het tweede exemplaar dwars doormidden gereden, onderweg naar de Nacht van het Boek. "Het regende hard. Cassettebandjes en boeken hingen zelfs in de struiken. De politie zei:ruim die rotzooi maar snel op. Een agent stond met zijn schoen bovenop de opengeslagen eerste druk van 'Sneeuwwitje', een bundel uit 1949 van Gerrit Achterberg. De bundel ligt nog thuis. Met schoenafdruk".

De aanhouder wint; de Open Dicht Bus is sindsdien met grote regelmaat gesignaleerd op festivals en literaire evenementen. Om tegenwicht te willen bieden, tegen de wegwerpcultuur. "Wij stoppen de mensen voor de prijs van een kop koffie mooie dingen in hun poten."

De Open Dicht Bus verrijkte het leven van Sjef, hij sloot vriendschappen voor het leven met mensen die kwamen aanwaaien. Sinds april 2008 is Ties Hillekens de nieuwe chauffeur van de Open Dicht Bus, en hij zal aldus dit Mobiele Instituut ter Bevordering en Verspreiding van PoŽzie, Literatuur en Mooie Muziek heenrijden waar hij kan. "Een vorm van geweldloos verzet", aldus Ties.